Onderhoud trappen en bordessen Amsterdam-Noord

Bij het groot onderhoud aan de naoorlogse portiekwoningen aan de Botterstraat in Amsterdam-Noord vormden de trappenhuizen een uitdaging. Dit type woning heeft geen lift of alternatieve toegang tot de flats. Het schilderen van de trappen en bordessen vergt daarom veel organisatie en afstemming met bewoners.

SolidLux_Amsterdam

Aanvankelijk was het de bedoeling om de betonnen trappen en bordessen te voorzien van een traditioneel vloercoatingsysteem. Dat betekende dat er noodvoorzieningen moeten worden aangebracht want de doordroging van de verschillende verflagen kost nu eenmaal tijd. Geen ideale situatie. Vooral niet bij dit project waar het beperken van overlast voor de bewoners juist een belangrijk uitgangspunt was voor opdrachtgever De Alliantie VvE Diensten.

“Mensen willen niet telkens halsbrekende toeren uithalen om bij de voordeur te komen. Ze willen na een werkdag gewoon naar binnen met de kinderen of de boodschappen. SolidLux maakt het mogelijk.”

Uitvoerend bedrijf Etro Vastgoedzorg kwam met de oplossing: SolidLux. Dit innovatieve systeem kent immers geen droogtijd, maar is na het aanbrengen meteen uitgehard en direct belastbaar. Het plaatsen van noodvoorzieningen voor toegang tot de woningen is hierdoor overbodig. Dat scheelt een heleboel organisatie en communicatie met bewoners.

En zo kon het gebeuren dat bewoners die ’s ochtends naar hun werk vertrokken, bij terugkomst tot hun verbazing een prachtig afgewerkte trap en bordesvloer aantroffen. Niks geen halsbrekende toeren zoals het overslaan van traptreden of vlonders tijdens het onderhoud. Daarnaast is er ook geen geuroverlast, want SolidLux bevat geen oplosmiddelen.

“SolidLux kent geen droogtijd, dus je kunt verschillende lagen achterelkaar aanbrengen. Daarom is er geen noodvoorzieningen, geen complexe organisatie of intensieve bewonerscommunicatie nodig. Kortom heel efficiënt.”

Technische systeeminformatie van het onderhoud

De onbehandelde betonvloer is door de jaren heen flink vuil en vettig geworden. Het oppervlak is daarom eerst grondig voorbehandeld voor een goede hechting. Vervolgens zijn de bordessen en trappen tweemaal gerold met SolidLux Basecoat, waarbij de natte verf tussendoor is gecured/uitgehard met de Decorad UV-handlamp. Daarna volgende de afwerklaag SolidLux Topcoat in de kleur SL7001; in de natte laag zijn spaarzaam zwart/witte flakes gestrooid en tot slot is het oppervlak nog een laatste keer gecured.