Onderhoud badkamervloeren bij GGNet in Warnsveld

GGNet Geestelijke gezondheidszorg biedt in Warnsveld behandeling, opname en langdurig verblijf voor mensen met psychische aandoeningen. Onder andere in De Meent. Dit complex met in totaal 96 appartementen vertoont zes jaar na de oplevering vooral de badkamervloeren flink wat gebruikssporen. Door de bewoonde situatie is er een uitdaging op het gebied van onderhoud.

SolidLux_Warnsveld

‘Sommige patiënten kunnen vanwege hun psychische gesteldheid een appartement meer beschadigen; bijvoorbeeld brandplekken zijn geen uitzondering. Ten eerste moet een vloer daarom goed schoon te houden en ten tweede in geval van nood snel te vernieuwen zijn.’ (Henco Wilbrink, GGNet Warnsveld)

De situatie

Bij de bouw is destijds gekozen voor afwerking met een 2-komponenten polyurethaancoating. Praktisch en hygiënisch vanwege het ontbreken van voegen of naden. Ondanks deze eigenschappen is het minder efficiënt voor onderhoudswerk in appartementen die worden bewoond. Met een normaal drogende coating is een badkamer al snel een paar dagen buiten gebruik en moet de bewoner elders bivakkeren. Dat vindt GGNet niet wenselijk. Daarom was het aanvankelijk de bedoeling om het vloeronderhoud tijdens de mutaties op afroep uit te voeren.

De Variabele vestiging Arnhem-Doetinchem verzorgt het onderhoud bij GGNet en wist dat dit efficiënter kon. Met een vloersysteem van SolidLux kan de mutatietijd worden teruggebracht tot een dag. En dat is een uitkomst in deze sector want in de zorg telt iedere dag en leegstand kost geld. Sterker nog: met deze UV-coating kan het vloeronderhoud zelfs planmatig worden uitgevoerd bij appartementen in bewoonde staat.

Als een cliënt ‘s ochtends naar therapie gaat, is de vloer dezelfde dag alweer klaar voor gebruik. Zelfs bij een drie-lagen-systeem met antislip afwerking. Na een eerste proef bij GGNet was de opdrachtgever snel overtuigd. Vanwege de applicatiesnelheid, maar ook omdat SolidLux oplosmiddelvrij is en tijdens en na het aanbrengen geen enkele geuroverlast geeft voor de bewoners. Inmiddels worden niet alleen de badkamers behandeld, maar heeft GGNet besloten om waar nodig ook direct de woonkamervloeren te laten afwerken met SolidLux.

‘Een patiënt kan ’s ochtends vertrekken voor een therapiesessie en treft bij terugkomst een strak gecoate badkamervloer aan. Klaar voor gebruik.’ (Relatiemanager Nol Rijken, De Variabele)

Technische systeeminformatie van het onderhoud

De bestaande 2k polyurethaancoating op de badkamer/douchevloer is zorgvuldig gecontroleerd op hechting, gereinigd met Profi 15 en daarna mechanisch geschuurd.
Het SolidLux systeem is opgebouwd in drie lagen, te beginnen met een hechtlaag (SolidLux Basecoat, Glue 630). Daarna volgde een grondlaag met SolidLux Basecoat 900 en als laatste de afwerklaag met SolidLux Topcoat Anti-Slip in de kleur SL7001.
Alle lagen zijn aangebracht met een roller, waarna de natte verf telkens met een UV-lamp is uitgehard.