Vloerbelijning Albert Heijn distributiecentrum Zwolle

Het Albert Heijn distributiecentrum in Zwolle telt in totaal 117 docks waar dagelijks tussen 23.00 en 18.00 uur honderden trucks komen laden. ‘En die rijden stipt op tijd want te laat komen bij de winkels is geen optie. Om onder deze omstandigheden nieuwe vloerbelijning aan te brengen, moet je snel zijn en goed weten wat je doet. SolidLux zou hierbij de oplossing kunnen zijn. Deze verf hardt in combinatie met UV-licht direct uit en is meteen belastbaar. Met deze techniek en ons rittenplan moet het mogelijk zijn om de belijning te vernieuwen zonder docks buiten gebruik te stellen’, zo verwacht Gert Stroeve, project manager Facility Management bij Albert Heijn.

Praktisch en haalbaar

Stroeve kwam op het spoor van SolidLux via Lenferink Schilders, Afbouw en Vastgoedonderhoud in Zwolle, die voor opdrachtgevers voortdurend op zoek is naar nieuwe oplossingen en interessante ontwikkelingen. Lenferink organiseerde een mini-symposium over SolidLux; de vloercoating die volgens de producent snel is aangebracht, meteen is uitgehard en direct belastbaar is. ‘Interessant’, herinnert Stroeve zich, ‘maar ik wilde vooral weten of deze verf ook toepasbaar is voor belijning. Dat zou voor ons echt een oplossing zijn, want wij hebben in ons distributiecentrum kilometers lijnen die om de paar jaar vernieuwd moeten worden. Een tijdrovende klus en de omstandigheden werken ook niet mee; door de lage temperaturen kan het wel tot 8 uur duren voor de belijningscoating droog en weer belastbaar is. Daarom wordt dergelijk onderhoud meestal gedaan in de zaterdagnacht, het enige moment dat we nog gesloten zijn. Omdat we inmiddels bijna 24/7 in bedrijf zijn, zijn we altijd op zoek naar oplossingen die het primaire proces niet of minimaal verstoren. Ik heb zelf al eens geëxperimenteerd met het projecteren van belijning door middel van verlichting. Dat is waarschijnlijk de meest flexibele vorm van belijning, maar niet eenvoudig te realiseren en het vergt forse investeringen. Wat dat betreft is SolidLux een veel praktischer en haalbare oplossing.’

“Qua snelheid en robuustheid maakt SolidLux de belofte zonder twijfel waar, zelfs bij gebruik in koelcellen. Dat maakt deze coating tot een zeer breed inzetbare oplossing voor zowel vloeren als belijning.”

Met teamwork meer meters en minder overlast

Gecertificeerd SolidLux applicatiebedrijf Lenferink heeft vervolgens een aantal pilots met belijning uitgevoerd bij het distributiecentrum van Albert Heijn. ‘We hebben proeven gedaan onder verschillende omstandigheden en met diverse kleuren, waarbij we meteen ook onze techniek en werkwijze konden verfijnen’, vertelt Franck van Hooff van Lenferink. ‘De uitdaging voor ons als verwerker zat hem vooral in het efficiënt en op tijd laten rijden en aansluiten van de ‘treintjes’ verwerking, gronden en aflakken.

We hebben veel ervaring met het aanbrengen van traditionele belijning, maar het gaat in dit geval om een heel nieuwe techniek met UV-lampen. Naarmate we meer meters maken, krijgen we de slag beter te pakken en worden de voordelen – en de tijdwinst in het bijzonder – steeds groter; hier gaat het echt om teamwork. Voor wat betreft de kleurstelling zijn er nog wat verbeterpunten aangedragen, maar qua snelheid en robuustheid maakt SolidLux de belofte zonder twijfel waar, zelfs bij gebruik in koelcellen. Dat maakt deze coating tot een zeer breed inzetbare oplossing voor zowel vloeren als belijning.’